Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta z pewnością przyczynia się do zdrowia, do lepszej odporności. Warto aby w diecie znalazły się owoce, które są bogactwem zarówno błonnika jak i witamin. Które owoce warto spożywać zimą?

Jakie wartości odżywcze mają owoce?

Owoce są dobrym źródłem błonnika jak również wielu witamin. W szczególności witaminy C, E, A oraz witamin z grupy B. Zawierają również flawonoidy usuwające wolne rodniki które powstają w organizmie w czasie np. stresowych sytuacji. Owoce to również źródo cukrów prostych czyli głównie fruktozy, glukozy oraz sorbitolu. 

Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia owoce powinny się znaleźć w codziennej diecie (jednak warzywa powinno być więcej niż owoców).

  • Owoce dostarczają sporą ilość witamin oraz składników mineralnych.
  • Zmniejszają ryzyko nowotworów
  • wpływają na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2,
  • zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego

Owoce powinno się jeść jako samodzielną przekąskę, a nie jako dodatek np. do deseru. Można je spożywać na czczo. Warto po nie sięgać w pierwszej połowie dnia. Lepiej nie jeść owoców na noc. 

Owoce można również spożywać w formie soków. To dobry sposób dla tych osób bądź dzieci, które nie tolerują owoców w normalnej formie. Warto wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej wówczas dzięki temu zachowany zostanie błonnik. Sok przygotowany w ten sposób będzie gęsty, z miąższem.  Wyciskając sok w sokowirówce będzie zdecydowanie mniej błonnika, ale będzie to sok bardziej klarowny i rzadszy. 

Po jakie owoce warto sięgać zimą?

Z pewnością dobrym rozwiązaniem jest jedzenie naszych polskich jabłek i gruszek. Warto wybierać te ekologiczne, gdyż jabłka kumulują w sobie pestycydy. Jeśli nie ma się dostępu do ekologicznych owoców, trzeba pamiętać, aby umyć je dokładnie (można wyszorować szczoteczką). 

Jabłka są niskokaloryczne. W 100 g owoców znajduje się  ok. 52 kalorie. Są dobrym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, sodu oraz magnezu.

Podobnie jest z gruszkami. Gruszki zawierają 100 g owoców ok 57 kcal.  Są źródłem witamin z grupy B, ponadto mają witaminy C, K, A.

Zimą mamy w sklepach dużą dostępność do cytrusów. Są one zdecydowanie smaczniejsze niż latem. Są to mandarynki, klementynki, pomarańcze, grapefruity. Warto je również włączyć do swojej diety. Polecane są również kiwi, ananasy, awokado, granaty. Dobrym pomysłem może być również wprowadzenie do diety suszonych owoców takich jak śliwki, morele, rodzynki, jagody goji, daktyle. Suszone owoce są bardziej kaloryczne więc nie należy przesadzać z ich ilością. 

Niektórzy zamiast po świeże owoce sięgają po sok z kartonika. To jednak nie jest to samo. Sok często okazuje się słodzonym napojem owocowym wyprodukowanym z koncentratu. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych soków. 

Kto powinien uważać jedząc owoce?

Owoce zawierają sporo cukru, powinny więc na nie uważać osoby chorujące na cukrzycę. Ponadto niektórzy mogą przejawiać  nietolerancję fruktozy  która objawia się wzdęciami po spożyciu owoców. 

Owoce i warzywa to zdrowie. Powinny być podstawą diety każdego. Pamiętajmy aby jednak warzyw spożywać więcej niż owoców.  

Related Posts

Dodaj komentarz